Kto vlastní Facebook? Pochopenie vlastníctva giganta sociálnych médií

Vytvorené 11 september, 2024
Facebook

Facebook, ktorý je teraz súčasťou väčšej materskej spoločnosti Meta Platforms, sa od svojho založenia v roku 2004 Markom Zuckerbergom a jeho spolubývajúcimi na Harvardskej univerzite výrazne vyvinul. V priebehu rokov, keď sa Facebook rozrástol na globálnu technologickú veľmoc, sa otázky týkajúce sa jeho vlastníctva stali zložitejšími. Hoci je verejne obchodovaná, jadro kontroly Facebooku zostáva na Markovi Zuckerbergovi, ktorý si ponecháva významnú moc nad smerovaním a rozhodnutiami spoločnosti. Tento článok sa zaoberá tým, kto vlastní Facebook, ako je štruktúrované jeho vlastníctvo a hlavní akcionári, ktorí ovplyvňujú tohto giganta sociálnych médií.

Mark Zuckerberg: Majoritný akcionár

Najväčší podiel kontroly nad spoločnosťou si udržiava Mark Zuckerberg, spoluzakladateľ Facebooku. Hoci nevlastní väčšinu celkových akcií spoločnosti, vlastní špeciálnu triedu akcií, ktorá mu poskytuje zhruba 60 % hlasovacích práv. To dáva Zuckerbergovi bezkonkurenčný vplyv na strategické smerovanie a dlhodobé ciele Facebooku. Zuckerbergovo vlastníctvo je témou diskusie, pretože mnohí kritici tvrdia, že toľko kontroly v rukách jedného jednotlivca môže potlačiť vonkajší vstup. Jeho vodcovstvo má však zásluhu aj na raketovom vzostupe Facebooku.

Prechod Facebooku na Meta platformy

V októbri 2021 sa Facebook premenoval na Meta platformy, čo signalizuje posun smerom k vývoju „metaverse“. Napriek tejto zmene vlastnícka štruktúra spoločnosti zostáva do značnej miery rovnaká, pričom kontrolu má stále Zuckerberg. Meta Platforms teraz okrem iných dcérskych spoločností zahŕňa Facebook, Instagram, WhatsApp a Oculus, čím sa stáva diverzifikovaným technologickým konglomerátom. Medzi akcionárov spoločnosti Meta patria inštitucionálni investori, hedžové fondy a individuálni investori, ale Zuckerbergova jedinečná štruktúra akcií zabezpečuje jeho kontrolu.

Inštitucionálni investori a hlavní akcionári

Hoci Mark Zuckerberg má značnú časť moci, veľkí inštitucionálni investori ako Vanguard Group a BlackRock tiež vlastnia značné časti akcií Meta. Tieto finančné firmy sú najväčšími akcionármi z hľadiska vlastného imania, ale ich hlasovacia sila je v porovnaní so Zuckerbergom obmedzená kvôli jeho špeciálnej triede akcií. Inštitucionálne vlastníctvo je rozhodujúce pre udržanie dôvery na burze a poskytovanie finančnej stability pre Meta platformy.

Budúcnosť štruktúry vlastníctva Facebooku

Vlastníctvo Facebooku sa v blízkej budúcnosti pravdepodobne dramaticky nezmení. Pokiaľ si Zuckerberg udrží väčšinové hlasovacie právo, bude aj naďalej riadiť budúcnosť spoločnosti. Ako sa však Meta diverzifikuje do nových technológií, ako je virtuálna realita a metaverza, vplyv akcionárov sa môže vyvíjať. Rastúca verejná kontrola nad vplyvom platforiem sociálnych médií na spoločnosť by tiež mohla z dlhodobého hľadiska tlačiť na zmeny v správe a vlastníctve.

Záver

Ako Facebook stále rastie a vyvíja sa, zostávajú otázky, či sa Zuckerbergova kontrola v budúcnosti zníži. Zatiaľ nič nenasvedčovalo tomu, že by mal v pláne odstúpiť alebo znížiť svoj vplyv. Keďže však technologický priemysel čelí čoraz väčšej kontrole a regulácii, je možné, že vonkajšie faktory, ako sú vládne zásahy alebo aktivizmus akcionárov, by mohli ovplyvniť štruktúru vlastníctva Facebooku. Otázka, komu patrí Facebook, je mnohostranná. Zatiaľ čo Mark Zuckerberg zostáva dominantnou silou platformy, vlastníctvo je zdieľané medzi verejnými investormi a inštitucionálnymi zainteresovanými stranami. Prechod na Meta Platforms Inc. S neustále sa rozvíjajúcim technologickým prostredím však bude zaujímavé sledovať, ako sa vlastnícka štruktúra Facebooku v najbližších rokoch prispôsobí.

Fcaebook

Mark Zuckerberg vlastní približne 13 % celkových akcií spoločnosti Meta. Vlastní však väčšinu akcií triedy B, čo mu dáva asi 58 % hlasovacích práv, čo mu umožňuje udržať si kontrolu nad spoločnosťou.

IPO Facebooku v roku 2012 umožnilo verejnosti nakupovať akcie triedy A, vďaka čomu sa spoločnosť stala verejne obchodovateľnou. Aj keď to priviedlo nových investorov do skupiny, Zuckerberg si udržal kontrolu tým, že držal väčšinu akcií triedy B s vyššou hlasovacou silou.

Inštitucionálni investori ako Vanguard Group, BlackRock a Fidelity vlastnia značné množstvo verejných akcií spoločnosti Meta. Aj keď v porovnaní so Zuckerbergom nemajú podstatnú hlasovaciu silu, môžu ovplyvniť finančnú výkonnosť spoločnosti a môžu mať nejaké slovo pri riadení prostredníctvom stretnutí akcionárov.